Mange som tenker på å besøke Bodø er nok opptatt av det store Weather and climate in Bodospørsmålet: hvor kaldt og ugjestmildt er det egentlig der oppe? Det kan ikke legges skjul på at dette er en by med subarktisk klima. På den annen side er det en ganske spesiell klimasituasjon i Bodø, som bare finnes noen få steder i verden (sør i Alaska og langs deler av den nordeuropeiske kysten). Det er nemlig uvanlig at et sted med subarktisk klima ligger helt ute ved kysten. De fleste slike steder blir derfor ikke påvirket av havstrømmer på samme på samme måte som Bodø blir påvirket av Golfstrømmen, og opplever derfor korte, varme somrer og fimbul-vintre. I Bodø derimot er det ikke så veldig kaldt om vinteren, temperaturen ligger ofte like under null på samme måte som i store deler av Sør-Norge. Denne effekten av Golfstrømmen har også gjort det mulig å drive omfattende jordbruk i denne delen av landet.

En noe mer uheldig side av Bodøs vær og vind er nettopp vinden, som på en litt annen skala kan ta opp kampen med Chicago om tittelen “Windy City”. Vinden kommer inn fra havet, fra sørvest og vest. Denne evinnelige vestavinden, særlig i sommerhalvåret, kan virke noe plagsom for nye besøkende, men det er noe man fort venner seg til. Uansett er den med på å gi byen sitt særpreg. Om vinteren kan det også være svært sterk vind, med hyppig forekomst av kuling og storm i desember og januar.

Bodø er også kjent for å være et av de sørligste befolkningssentra med midnattssol, som varer fra 30. mai til 12. juli. Lyse netter er det ennå lenger, helt fra april til september. Likevel har ikke Bodø mørketid – i hvert fall ikke i teorien. På grunn av fjellene i omegnen forsvinner imidlertid sola gjennom hele adventstiden og uti januar.