Saltstraumen i Bodø kommune er faktisk verdens aller sterkeste tidevannsstrøm. Den kan oppleves på nært hold fra landsiden eller på vannet ved hjelp av guider i båt som er lommekjent i området. Å farte over Straumen i åpen båt er kanskje en av de kuleste naturopplevelsene du kan få med deg i Norge.

Dette er verdens sterkeste malstrøm, som dannet grunnlaget for den første bosettingen i det som nå er Bodø kommune for flere tusen år siden. De rike forekomstene av et utall fiskeslag, fra torsk og steinbit til sei, breiflabb, og kveite gjør dette til et fantastisk sted å besøke for både fiskere og dykkere.

Saltstraumen - one of nature's wondersSaltstraumen er et sund som ligger ei drøy mil utenfor selve byen Bodø. Sundet er i overkant av 2 km langt, og binder sammen Skjerstadfjorden med Saltfjorden samtidig som den skiller Knaplundsøya fra Straumøya.

Tidevannsstrømmen dannes ved at tidevannet, påvirket av månen, fyller Skjerstadfjorden gjennom to smale løp som er delt av en holme som ligger midt i sundet. Dette gir et voldsomt spill av naturkrefter, med store vannmasser som rammes av sterk strøm. Farten ligger ofte over 10 knop. Det er dette fyrverkeriet av en attraksjon som gjør at rundt 150 000 besøkende kommer for å se på Saltstraumen hvert år. Til sammenligning er der under 250 000 mennesker i hele Nordland.

Historisk er området ved Saltstraumen kjent som hjemstedet til Raud den rame, en fryktinngytende høvding som levde for vel 1 000 år siden og lå i kamp med selveste Olav Tryggvason. Denne kampen omtales i detalj i Snorre Sturlasons saga. I dag minnes kampen og andre begivenheter rundt straumen med et museum som også stiller ut arkeologiske funn. Disse inkluderer blant andre Norges eldste kjente musikkinstrument samt gjenstander som antyder at området kan ha vært ett av de aller første i Norge der det ble drevet jordbruk.