Bodø og hele Nordland er kanskje mest kjent for hverdagslig mat som skrei og mølje. Men mange av de andre tradisjonelle rettene begynner også å bli mer anerkjente, delvis som følge av at lokale spisesteder i økende grad hegner om den lokale kulturarven og serverer mat inspirert av gamle tradisjoner i regionen.

En av Saltens virkelig spennende mattradisjoner er møsbrømlefsa. Det er lefse servert med varm prim, smør, sirup, og rømme – nesten smør på flesk, vil noen si, men her er det ikke noe som heter for mye av det gode!

The food in SaltenDet er også gode muligheter for å spise elg når du besøker Salten, enten det er som biff, karbonade, eller i en velsmakende elggryte på et lokalt etablissement. Reinsdyr er ikke så typisk for regionen, men har også blitt mer tilgjengelig etter hvert. I tillegg kommer lam, som i større grad enn reinen er resultat av lokal drift.

Et mer kontroversielt alternativ, i hvert fall for utlendingene, er hval, som det jaktes på i området hvert år i sommermånedene. Nærmere bestemt jaktes det hval i Vestfjorden fra mai og utover, og da kan man få tak i hval i alle mulige former – røkt, marinert, grillet, som carpaccio, i salat, som tilbehør til ostetallerkenen, osv. Hvalolje sammen med litt lokal bringebæreddik gir faktisk en fantastisk salatdressing.

Bringebær er for øvrig bare en av mange slags bær som trives i salten. Lange, solrike dager gir ekstra søte bringebær, blåbær, og multer. Rabarbra er også en delikat råvare som kan danne grunnlaget for sauser, salater, syltetøy, suppe, eller grøt.

Fremfor alt er det selvfølgelig likevel fisken som Salten er kjent for: torsken og seien, hyse, lyr, og steinbit er bare noen av godbitene fra havet. I tillegg får du både kveite og makrell, de gode fiskesuppene, og den lokale spesialiteten boknafisk fra Bodø.