surrounding SaltenBodø og hele det omliggende Salten-området har over lang tid hatt stor tiltrekningskraft på kunstnere fra fjern og nær, og også inspirert mange lokale innbyggere til å prøve seg som kunstnere. Mye av årsaken til dette er det spesielle og stadig skiftende lyset som preger opplevelsen av Nordlands juvel. De markante årstidene er et uttrykk for den spesielle beliggenheten så langt mot nord, og gir kunstnere muligheten til å følge naturens gang gjennom den årlige syklusen.

Noe av årsaken til at lyset er så spesielt nettopp i Bodø er også at byen ligger på en liten halvøy som er omringet av havet og av fjorden, og derfor også slites av stadig varierende vær og vind – og det er mye av begge deler i Bodø. I tillegg kommer selvfølgelig at byen har midnattssol om sommeren og mørketid om vinteren. Særlig for mange kunstnere fra utlandet har dette en helt spesiell og interessant effekt, og mange av dem forelsker seg i nordnorske landskap og lysskifter.

I tillegg til den spektakulære naturen som rammer inn selve byen er det også en variert og storslagen natur som ligger både utenfor og innenfor, med de alpine landskap strødd mellom fjordene og storhavet. Her får fargene spille, kanskje særlig om våren og ikke minst om høstes når naturen selv er et flerfarget lerret av brunt, gult, oransje, blått, rødt, og grønt.

Også forfatterne har selvfølgelig funnet mye inspirasjon i Nordlands-naturen, ikke minst fylkets to store sønner Knut Hamsun og Petter Dass. De beskrev landet og folket i vendinger som vi ennå ikke har glemt, og har gitt selv de av oss som ikke har vært der uforglemmelige sansebilder fra en fjern virkelighet.

Det er med andre ord ingen nyhet at Bodø og Nordland inspirerer kunstnere, slik har det vært siden Dass sin tid. Men den dag i dag vil mange som kommer til Bodø oppleve en kunstnerisk trang til å uttrykke sine inntrykk etter å besøkt regionen.